Loviisan Sibeliuspäivät

ELINA VÄHÄLÄ, viulu

Yhdysvalloissa syntynyt mutta jo pikkulapsena Suomeen muuttanut Elina Vähälä kuuluu Suomen kansainvälisimpiin viulisteihin. Elina Vähälän ura konserttosolistina alkoi jo 12-vuotiaana kotikaupunkinsa Lahden kaupunginorkesterin konsertissa, ja myöhemmin kapellimestari Osmo Vänskä valitsi hänet nykyisen  Sinfonia Lahden ”Vuoden nuoreksi solistiksi”. Maineensa valovoimaisena ja poikkeuksellinen monipuolisena muusikkona Vähälä on ansainnut laaja-alaisella repertuaarillaan, joka kattaa konserttoja ja kamarimusiikkia barokista nykypäivään.

Suomessa Elina Vähälä on esiintynyt Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin ja Sinfonia Lahti-orkesterin kanssa sekä työskennellyt muun muassa Jukka-Pekka Sarasteen, Sakari Oramon, Leif Segerstamin ja Okko Kamun kanssa. Vuonna 2008 Vähälä esiintyi maailmanlaajuiselle televisioyleisölle Nobelin rauhanpalkintogaalassa, jossa presidentti Martti Ahtisaari sai rauhanpalkinnon.

Vähälän viimeaikaisiin kohokohtiin kuuluvat lisäksi esiintymiset Minnesotan orkesterin, Nashvillen sinfonikoiden, Venezuelan Simón Bolívar -orkesterin sekä Madridin RTVE:n sinfoniaorkesterin kanssa. Hän kiersi USA:ssa Festival Pablo Casals Prades Collectiven kanssa ja debytoi Gävlen sinfonikkojen solistina soittamalla Alban Bergin viulukonserton.

Vähälä on kantaesittänyt pianisti-kapellimestari Ralf Gothónin kanssa Aulis Sallisen Kamarikonserton sekä Curtis Curtis-Smithin Kaksoiskonserton ja esiintyi myös John Coriglianon viulukonserton Punainen Viulu Pohjoismaiden ensiesityksen solistina. Lisäksi Jaakko Kuusiston säveltämä ja Vähälän tilaama viulukonsertto sai kantaesityksensä keväällä 2012. Syksyllä 2016 puolestaan vuorossa oli Kalevi Ahon toisen viulukonserton kantaesitys.

Vähälä on 2009 toimintansa aloittaneen Suomen Kulttuurirahaston tukeman Viuluakatemian perustajajäsen sekä Karlsruhen musiikkikorkeakoulun viuluprofessori.

Elina Vähälän soitin on Giovanni Battista Guadagnini vuodelta 1780.