Loviisan Sibeliuspäivät

MIKA VÄYRYNEN, harmonikka

Satoja konsertteja Suomessa, muualla Euroopassa ja Aasiassa soittanut Mika Väyrynen (s. 1967) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista ja arvostetuimmista harmonikkataiteilijoista. Hän aloitti konserttiuransa 1980-luvun puolessa välissä ja on sittemmin esiintynyt lähes jokaisen suomalaisen orkesterin solistina sekä monilla musiikkifestivaaleilla ympäri maailman. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt lukuisten maailmanluokan taiteilijoiden kanssa.

Tämä tuottelias taiteilija tunnetaan tinkimättömästä luonteestaan. Muusikkona hän karttaa keskinkertaisuuksia sekä vaatii itseltään ja muilta aina korkeinta mahdollista tasoa. Mika Väyrysen ohjelmisto onkin poikkeuksellisen laaja ja haastava: se kattaa kymmeniä soolo-ohjelmistoja, runsaasti kamarimusiikkia ja suurimman osan merkittävistä harmonikkakonsertoista.

Levytysuransa hän aloitti vuonna 1990, jonka jälkeen levytyksiä on syntynyt kolmattakymmenettä. Hänen levytyksensä ovat herättäneet kansainvälistä kiinnostusta; mm. kriitikkojen ylistämä Goldberg Variaatioiden kokonaislevytys (2004, ALBA) on noussut harmonikansoittajien kulttilevyn asemaan ja on eräs myydyimmistä harmonikkalevyistä. Vuonna 2013 hän saattoi päätökseen J.S.Bachin Ranskalaisten sarjojen kokonaislevytyksen. Duo-levy japanilaisen sellistin Yoko Hasegawan kanssa oli arvostelumenestys Japanin musiikkilehdissä. Hänen viimeisin soololevynsä ”Danse Macabre” julkaistiin syksyllä 2015. Mika Väyrynen on soittanut useiden merkittävien teosten maailman ensilevytykset.

Mika Väyrynen toimii aktiivisesti uuden musiikin esittäjänä ja puolestapuhujana. Hänelle ovat teoksia kirjoittaneet ja omistaneet mm. Jouni Kaipainen, Tuomas Kantelinen, Paavo Korpijaakko, Olli Kortekangas, Veli Kujala, Jaakko Kuusisto, Anatoli Kusjakov, Kirmo Lintinen, Pasi Lyytikäinen, Pehr-Henrik Nordgren, Juhani Nuorvala, Bogdan Precz, Kari Rydman, Aulis Sallinen ja Erkki-Sven Tüür.

Mika Väyrynen on myös arvostettu opettaja. Hän opettaa harmonikansoittoa Sibelius-Akatemissa, jonka lisäksi hän on usein nähty opettajavieras korkeakouluissa ulkomailla.

Mika Väyrynen opiskeli Sibelius-Akatemiassa josta valmistui musiikin maisteriksi 1992 ja musiikin tohtoriksi 1997. Lisäksi hän opiskeli Pariisissa Prof. Max Bonnayn johdolla 1988-1989.