Loviisan Sibeliuspäivät

JOHANNA RUSANEN-KARTANO, sopraano

Dramaattinen sopraano Johanna Rusanen valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan Berliinissä ja Wienissä.

Rusanen-Kartano voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun vuonna 1995 ja Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun 1996. Vuonna 1997 hän vastaanotti Martti Talvela -stipendin, ja vuosiksi 1998–2000 hänelle myönnettiin stipendi Berliinin Deutsche Operiin. Johanna Rusanen-Kartano palkittiin Karita Mattila -palkinnolla vuonna 2001.

Rusanen-Kartano debytoi Suomen Kansallisoopperassa sekä Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 1997. Hän on laulanut myös Deutsche Oper Berlinissä, Moskovan Bolšoi-teatterissa Savonlinnan oopperajuhlien tuotannossa, Torinon Teatro Regiossa, Teatro Municipal de São Paulossa sekä Deutsche Oper am Rheinissa. Hänen tärkeimpiä roolejaan ovat Puccinin Tosca ja Turandot, Verdin Kohtalon voiman Leonora, Wagnerin Tannhäuserin Venus, Lohengrinin Ortrud jaTristan ja Isolden Isolde.

Rusanen-Kartano on konsertoinut kotimaisten musiikkijuhlien lisäksi muun muassa Chicagon Grant Park Music -festivaaleilla, Varsovan Beethoven-festivaaleilla ja Krzysztof Penderecki -festivaaleilla sekä Lontoon BBC Proms -festivaaleilla.

Hänen vuosien 2017–2018 roolitöihinsä kuuluivat muun muassa Louchen rooli Turun Logomossa maailmanensi-iltansa saaneessa Müller-Berghausin Die Kalewainen in Pochjola -oopperassa, Ida Lankisen ja Kitty Linderin roolit Kantelisen Mannerheim-oopperassa Ilmajoen musiikkijuhlilla, Sallisen Kullervo-oopperan äidin rooli Savonlinnan oopperajuhlilla sekä Iiro Rantalan Pikaparantola-oopperan naispäärooli Sopraano.

Rusanen-Kartano palkittiin vuonna 2017 Grammylla Warner Classics -levy-yhtiön tuottamasta Penderecki conducts Penderecki -levytyksestä.

Rusanen-Kartano on myös tunnettu siitä, ettei hän kaihda eri musiikinlajien yhdistelemistä. Hän on esiintynyt paljon muun muassa suomalaisten jazzmuusikoiden, kuten Iiro Rantalan ja Lenni-Kalle Taipaleen, kanssa. Legendaarisen Kari Tapion kanssa hänellä oli 2000-luvun alussa yhteinen kiertue. Hän on myös laulanut Leningrad Cowboys- ja Waltari-yhtyeiden kanssa. Viimeisimpänä esiintyminen Sonata Arctica -yhtyeen Tony Kakon kanssa Sonata Sinfonica -spektaakkelissa Oulun jäähallissa vuoden 2018 syyskuussa.