Loviisan Sibeliuspäivät

KIRILL KOZLOVSKI, piano

Kirill Kozlovski syntyi vuonna 1981 Mahiljoussa, Valko-Venäjällä. Hän on opiskellut pianonsoittoa Valko-Venäjän musiikkiakatemiassa Irina Semenjakon johdolla sekä Sibelius-Akatemiassa Matti Raekallion, Hamsa al-Wadi Juriksen, Ilmo Rannan ja Eero Heinosen johdolla. Kirill Kozlovski valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian pianomusiikin osastolta keväällä 2005. Jatko-opinnot hän suoritti Wienin musiikkikorkeakoulussa Avo Kouyoumdjianin oppilaana. Vuonna 2017 Kozlovski valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön taiteilijakoulutuksesta aiheenaan Dmitri Šostakovitšin musiikin kontekstualisointi. Hän on myös täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan muun muassa Dmitri Baškirov, Petér Nagy, Ivari Ilja, Ralf Gothoni ja András Schiff.

Vuonna 2016 ilmestyi sopraano Jenni Lättilän ja Kozlovskin CD-tallenne Richard Wagnerin kootuista yksinlauluista (Siba Records). Vuonna 2017 Pilfink Records julkaisi Kozlovskin ensimmäisen soololevyn Shostakovich in Context, joka sisältää Šostakovitšin musiikin lisäksi Ilari Kailan, Matei Gheorghiun ja Mikko Nisulan pianoteoksia. Muita levytyksiä suomalaisesta piano- ja liedmusiikista Kozlovski on tehnyt muun muassa Alba Records – ja Nova Records -levy-yhtiöille.

Kozlovski on menestynyt kotimaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa; näistä mainittakoon Jyväskylän pianokilpailun voitto vuonna 2004 sekä ensimmäiset palkinnot Ciutat de Mallorca -pianokilpailussa Espanjassa vuonna 2003 ja Centre Chopinin pianokilpailussa Pariisissa vuonna 1998. Marraskuussa 2004 Kozlovski valittiin Finland Festivalsin vuoden 2005 nuoreksi taiteilijaksi.

Kozlovski on esiintynyt soolokonserteissa ja kamarimuusikkona useilla kansainvälisillä festivaaleilla muun muassa Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Venäjällä, Virossa ja Espanjassa. Omia soolokonsertteja hänellä on ollut paitsi Suomessa myös muualla Pohjoismaissa. Solistina hän on esiintynyt Minskin filharmonisen orkesterin, Helsingin, Lappeenrannan ja Oulun kaupunginorkestereiden, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Tampere Filharmonian, Jyväskylä Sinfonian sekä Sinfoniaorkesteri Vivon kanssa. Kirill Kozlovski esiintyy säännöllisesti liedpianistina Suomessa ja ulkomailla. Hän on esiintynyt yhdessä muun muassa Jorma Hynnisen, Jekaterina Gubanovan, Monica Groopin, Mika Kareksen, Miina-Liisa Värelän sekä Jenni Lättilän kanssa ja saanut liedoppia muun muassa Dietrich Fischer-Dieskaulta ja Hartmut Hölliltä.