Loviisan Sibeliuspäivät

Kirsi Tiihonen

Voitettuaan useita pääpalkintoja kansainvälisissä laulukilpailuissa, kuten Cardiff Singer of the World, Kirsi Tiihonen aloitti uransa Suomen Kansallisoopperassa laulamalla Elisabetta (Don Carlo), Donna Anna (Don Giovanni), Leonore (Fidelio) ja Desdemona (Otello), ja hänet kutsuttiin myöhemmin palaamaan tavallisena vieraana. Vuosina 1997-99 hän debytoi Savonlinnan oopperajuhlilla Elisabethin (Tannhäuser) ja Aidan rooleissa, jota seurasivat Senta (Lentävä Hollantilainen) ja Venus / Elisabeth. Vuonna 2000 hän lisäsi ohjelmistoonsa Sieglinden (Valkyyria) ja Gutrunen (Götterdämmerung) laulamalla Berliinin valtionoopperan kanssa kiertueellaan Japanissa ja Daniel Barenboimin johdolla.

Seuraavien kausien aikana hän lauloi Amelia (Un ballo in maschera) Tanskan kuninkaallisessa oopperassa, Isolde (Tristan ja Isolde) Göteborgin oopperassa, Leonore (Fidelio) Komische Oper Berlinissä ja Riittan roolin (Viimeiset kiusaukset). Joonas Kokkonen, esiintynyt molemmissa Tampereen oopperassa ja Prahan kevätfestivaaleilla.

Vuonna 2005 suomalainen taiteilija juhli debyyttinsä Milanon La Scalassa esittäessään Elisabethia Jeffrey Taten johdolla. Samana vuonna hän teki Richard Strauss -debyyttinsä Ariadnena (Ariadne auf Naxos) Lyonin oopperassa ja toisen Strauss-roolinsa Die Färberin (Nainen vailla varjoa) Helsingissä, joka sai kansainvälisen kriitikoiden suosiota. Syksyllä 2006 Kirsi tulkitsi Die Färberinin roolia Essen Aalto -oopperassa maestro Stefan Soltezsin johdolla ja esitti Isolden Théâtre de la Monnaiessa Brysselissä.

Kirsi Tiihosen kansainvälisen uran muita kohokohtia ovat Isolde Leipzigin oopperassa, Santiago de Chilessä ja Norjan oopperakiertue Madridiin, Leonore Palm Beach -oopperalle ja Berliinin valtionoopperalle, Agathe (Paholaisen palkka-ampuja) Helsingissä, Senta Philipp Stölzlin tuotannossa. Der fliegende Holländer Baselin oopperassa sekä Brünnhilde (Siegfried) Essenissä. Vuonna 2009 Tiihonen debytoi Elsana (Lohengrin) Tampereen oopperassa ja palasi Helsinkiin suorittamaan Ellen Orfordin (Peter Grimes) roolia. Hänen viimeisimmät esityksensä ovat Sieglinde (Valkyyria) Suomen kansallisoopperassa, hänen debyyttinsä Kostelnicka Janacekin Jenufassa Malmön oopperassa Ruotsissa ja Isolde Pablo Casals -festivaalilla Puerto Ricossa. Hän lauloi myös Patrice Chéreau -elektrodituotannossa, jota Esa-Pekka Salonen johti Suomen Kansallisoopperassa, lauloi ensimmäisen Turandot Kielissä ja debytoi Deutsche Oper Berlinissä Larina (Jevgeni Onegin) vuonna 2019.

Oopperauransa lisäksi Kirsi Tiihonen on esiintynyt useimmilla Euroopan suurimmilla konserttilavoilla.