Loviisan Sibeliuspäivät

PAAVALI JUMPPANEN, piano

Paavali Jumppanen (s. 1974) on tullut tunnetuksi yhtenä ikäpolvensa aktiivisimmista ja menestyneimmistä suomalaispianisteista. Hänen ohjelmistonsa kattaa pianomusiikkia laajasti Bachista avantgardeen. Jumppanen on tehnyt yhteistyötä monien aikamme säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt suuren määrän piano- ja kamarimusiikkiteoksia. Työskentely mm. Pierre Boulezin, Henri Dutilleuxin, Perttu Haapasen, Lauri Kilpiön ja Riikka Talvitien kanssa on avannut Jumppaselle monipuolisen näkökulman musiikin alati ajassa muuttuvaan luonteeseen.

Opinnot veivät Jumppasen Sibelius-Akatemian kautta Sveitsiin, jossa hän työskenteli Krystian Zimermanin johdolla kolmen vuoden ajan. Baselin Musiikkiakatemiassa hän opiskeli pianon lisäksi urkujen, fortepianon ja klavikordin soittoa. Lisäksi venäläissyntyinen Konstantin Bogino on ollut Jumppaselle tärkeä mentori hänen opintojensa ja uransa aikana.

Jumppanen vietti lukuvuoden 2011–12 vierailijana Harvardin Yliopiston musiikkitieteen laitoksella Yhdysvalloissa työstäen kirjaa Beethovenin pianosonaateista. Kirjaprojekti on syntynyt osana Jumppasen monien vuosien ajan jatkunutta kiinnostusta Wieniläisklassismiin. Hän on esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit useissa runsasta huomiota saaneissa konserttisarjoissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. The Boston Globe kirjoitti ”[Beethovenin] myöhäissonaattien täydellisestä balanssista” sekä ”Jumppasen ylitsepursuavasta muusikkoudesta, jonka kautta kuulijoille tuli selväksi, kuinka Beethovenin musiikki jo varhain oli niin vallankumouksellista.” Jumppasen Mozart puolestaan soi ”apolloonisen kirkkaana, täydellisesti ajoitettujen fraasien avatessa kuulijoille rikkaasti koko klassismin kokemusten kirjon.”

Jumppanen on myös levyttänyt ahkerasti. Deutsche Grammophone julkaisi 2005 Jumppasen levytyksen Pierre Boulezin kolmesta pianosonaatista. Levytys, johon Jumppanen valmistautui Boulezin johdolla, saavutti suurta huomiota ja se on palkittu mm. Ranskassa Diapason d’Or-palkinnolla ja Saksassa Deutsche Schallplattenkritik – palkinnolla. The Guardian lehti on pitänyt sitä kaikkien aikojen parhaana Boulezin pianomusiikin levytyksenä. Jumppasen kanadalaisviulisti Corey Cerovsekin kanssa Claves-levymerkille tehty Beethovenin viulusonaattien kokonaislevytys palkittiin vuonna 2008 Euroopan merkittävimpiin klassisen musiikin levypalkintoihin kuuluvilla Midem-palkinnolla. Duon levytys Brahmsin viulusonaateista julkaistiin keväällä 2014.

Jumppasen Sibeliuksen, Beethovenin ja Wagner-Lisztin musiikkia sisältävä vinyylille tehty levytys julkaistiin 2012. Levytys avasi Berliner Meisterschallplatten-levymerkin historiallista suorakaiverrustekniikkaa käyttävän tallenteiden sarjan. Sarjan jatkoksi tehty Chopinin, Boulezin ja Jaakko Kuusiston musiikkia sisältävä levy julkaistiin 2014. Ondine-merkki puolestaan julkaisi vuosina 2014 ja 2015 kaksi ensimmäistä osaa Jumppasen Kuhmo-talon Lentua-salissa tuotetusta Beethovenin pianosonaattien kokonaislevytyksestä. Ensimmäinen suomalaisen pianistin kaikki säveltäjän 32 sonaattia sisältävä levytys julkaistiin kokonaisuudessaan vuosina 2015–16.

Jumppanen vierailee säännöllisesti useiden suomalaisorkesterien solistina ja esiintyy usein merkittävien eurooppalaisorkesterien kanssa. Mm. yhteistyö BBC-Symphony Orchestran kanssa on jatkunut jo vuosia. Lisäksi vuonna 2001 menestyksekkään debyyttikiertueen tehnyt Jumppanen esiintyy Yhdysvalloissa nykyään säännöllisesti sekä soolo- että solistitehtävissä.

Jumppanen on pitänyt lisäksi mestarikursseja mm. Bostonissa, Karlsruhessa ja Savonlinnassa. 

Paavali Jumppanen on vuodesta 2015 toiminut kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana.