Loviisan Sibeliuspäivät

PIA FREUND, sopraano

 

Pia Freund on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa ja täydentänyt opintojaan muiden muassa professori Dorothy Irvingin johdolla. Hän on vieraillut säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1992, jolloin hän debytoi Mimin roolissa Puccinin La Boheme -oopperassa. Sittemmin hänen roolejaan ovat olleet mm. Anna Nicolain oopperassa Windsorin iloiset rouvat ja Kyllikki Tapio Tuomelan oopperassa Äidit ja tyttäret.  Muita tärkeitä rooleja ovat olleet Micaëla Bizet’n oopperassa Carmen, Pamina Mozartin oopperassa Taikahuilu, Belinda Purcellin oopperassa Dido ja Aenas, sekä Minnan rooli Rautavaaran oopperassa Tietäjien lahja.

Pia Freund on tullut tunnetuksi erityisesti Kaija Saariahon vokaalimusiikin tulkkina niin resitaali- ja orkesteriohjelmistoissa kuin oopperalavoillakin. Clemencen rooli Saariahon oopperassa L’amour de loin oli syyskauden 2004 ja kevätkauden 2006 suuri menestys Suomen kansallisoopperassa, samoin Refkan rooli Saariahon Adriana Mater –oopperassa kevätkaudella 2008.

Pia Freund on vieraillut mm. Norrlannin oopperassa ja Dortmundin teatterissa. Kansainvälisistä festivaalivierailuista mainittakoon Rheingau, Les Arcs, Prahan kevät, Schleswig -Holsteinin festivaali, Huddersfeldin nykymusiikkifestivaali ja Oleg Kagan -festivaali.

Pia Freundin konserttiohjelmisto ulottuu barokista nykymusiikkiin ja hän on työskennellyt mm. Esa-Pekka Salosen, Jukka-Pekka Sarasteen, Peter Schreierin, Osmo Vänskän, Herbert Blomstedtin, Harry Christophersin, Ernest Martinez Izquierdon ja Ralf Gothónin kanssa. Hän voitti Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 1992, Mustakallio -laulukilpailun vuonna 1991 ja Kangasniemen laulukilpailun vuonna 1991. Hän on tehnyt lukuisia levytyksiä sekä televisio- ja radionauhoituksia.

Erityisen läheiseksi Freund kokee kamarimusiikillisen yhteistyön ja on myös jatkuvassa yhteistyössä aikamme runoilijoiden ja säveltäjien kanssa kantaesittäen vuosittain uusia teoksia.