Loviisan Sibeliuspäivät

TUOMAS KATAJALA, tenori

Tuomas Katajala opiskeli Sibelius-Akatemiassa Peter Lindroosin, Seppo Ruohosen ja Esko Jurvelinin johdolla. Lisäksi hän opiskeli muun muassa Udo Reinemannin Lied-mestari-luokalla Amsterdamissa vuosina 2003–2004 sekä vuonna 2007 Maestro Alberto Zeddan Accademia Rossiniana -mestariluokalla Rossinin festivaalilla Pesarossa, missä hän lauloi myös kreivi Libenskofin roolin oopperassa Matka Reimsiin.

Katajala on vieraillut mm. Savonlinnan oopperajuhlilla, Pariisin Cité de la Musiquessa, Luxemburgin teatteri sekä Oslon oopperassa.Hän on esiintynyt lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla Euroopassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa, sekä esiintynyt kaikilla merkittävimmillä festivaaleilla Suomessa, mm. Kuhmon Kamarimusiikki, Helsingin Juhlaviikot, Lahden Urkuviikot, Urkuyö ja aaria -festivaali ja Turun musiikkijuhlat.

Katajalan oratoriorepertuaariin kuuluu lähes 100 teosta, sisältäen muun muassa kaikkia Bachin, Beethovenin, Haydnin, Mozartin, Mendelssohnin sekä Verdin suuret sakraaliteokset, sekä lisäksi myös useat Schubertin ja Schumannin klassiset laulusarjat. Esiintymisistä ja festivaaleista mainittakoon Verdin Requiem Lontoon Royal Albert Hallissa.

Lisäksi hän on konsertoinut Musik på Slottet -festivaalilla Tukholmassa Pietarin filharmonikkojen kanssa, esiintynyt solistina Avery Fisher Hallissa New Yorkissa sekä Pariisin d’Auvers sur Oise -festivaalilla ja Annecy Classic festivaalilla. Hän on laulanut mm. Ranskan kansallisorkesterin solistina Pariisissa sekä eripuolella Ranskaa. Muita orkestereita ovat olleet mm. Oslon, Rooman ja Baselin oopperaorkesterit, Lontoon Festival orkesteri, Batzdorfer Hofkapelle ja Stockholm Barockensemble. Katajala on laulanut myös kaikkien merkittävimpien suomalaisten sinfoniaorkesterien solistina.