Loviisan Sibeliuspäivät

VIKINGUR OLAFSSON, piano

Víkingur Ólafssonia (s. 1984) pidetään kotimaansa Islannin merkittävimpänä pianistina. Hän opiskeli Erla Stefánsdottirin ja Peter Mátén ohjauksessa, ja suoritti maisterintutkinnon Robert McDonaldin johdolla Juilliard Schoolissa New Yorkissa 2008.

Hän on voittanut kotimaansa kaikki merkittävät musiikkipalkinnot, kuten Vuoden muusikko -palkinnon (neljä kertaa), sekä Islannin optimistipalkinnon. Hänessä yhdistyvät harvinaisella tavalla intohimoinen musikaalisuus, räjähtävä virtuositeetti ja älyllinen uteliaisuus.

Víkingur Ólafsson on tähän mennessä kantaesittänyt kuusi pianokonserttoa ja tehnyt yhteistyötä sellaisten säveltäjien kuin Philip Glassin, Mark Simpsonin ja Daniel Bjarnasonin kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat toimineet myös muusikot Martin Fröst, Sayaka Shoji, Pekka Kuusisto ja Björk.

Kuluvalla kaudella Ólafssonilla on esiintymisiä Ruotsin radion sinfoniaorkesterin, Konzerthausorchester Berlinin, NHK Symphony Orchestran, The Ulster Orchestran ja Viron valtion sinfoniaorkesterin kanssa. Hän on kiertueella Daníel Bjarnasonin ja Toronto Symphony Orchestran sekä Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Vuodesta 2016 lähtien hän on toiminut musiikkifestivaalin ”Vinterfest i Dalarna” taiteellisena johtajana ja jatkaa samassa tehtävässä vuonna 2012 perustamassaan festivaalitapahtumassa ”Reykjávik Midsummer Music”.

Víkingur solmi eksklusiivisen levytyssopimuksen Deutsche Grammophonin kanssa 2016 ja julkaisi Philip Glassin etydejä sisältävän debyyttialbuminsa tammikuussa 2017. Tämän vuoden huhtikuussa taltioitiin Víkingurin uusin, Bachin teoksista koostuva albumi, joka julkaistaan syksyllä 2018.