Loviisan Sibeliuspäivät

Ajankohtaista

Loviisan Sibeliuspäivät

Loviisan Sibeliuspäivät toteutuu 3.-5.9.

Sibeliuspäivät toteutuu kolmipäiväisenä pe-su 3.-5.9.2021. Tapahtuma tuo Loviisaan maailmanluokan musiikkia ihan kotinurkilta, mm. Markus Fageruddin kamarioopperan Silvia ja Minä.

Silvia (Riikka Hakola) ja Elisabet (Johanna Rusanen-Kartano). Loviisan Sibeliuspäivillä Elisabetina nähdään Kirsi Tiihonen, jolle rooli on alun perin sävelletty.
Kuva: Maarit Kytöharju

Yleisötapahtumiin kohdistuvat rajoitukset vaikuttavat voimakkaasti tapahtuman käytännön järjestelyihin. Vielä ei tiedetä, kuinka paljon konsertteihin saadaan ottaa yleisöä.

”Olemme linjanneet, että festivaali järjestetään, kunhan esiintyjät voivat turvallisesti kokoontua lavalle. Jos yleisöä ei saada ottaa konserttisaleihin, konsertit striimataan,” sanoo festivaalin taiteellinen johtaja ja tapahtuman järjestävän Loviisan Laulu ry:n toiminnanjohtaja Tomas Takolander.

Tapahtuman esiintyjäkaartiin kuuluvat mm. sopraanot Kirsi Tiihonen ja Riikka Hakola, TampereRaw Messiaen -kvartetti, GLINT Ensemble, huuliharppukvartetti Sväng sekä Suomalainen barokkiorkesteri FiBO.

Luvassa on monipuolinen ja hieno kattaus uutta ja vanhaa. Sibeliuksen musiikin ohella festivaalilla kuullaan lauantaina loviisalaisen Markus Fageruddin säveltämä kamariooppera Silvia ja Minä. Tampere Biennaalissa vuonna 2018 kantaesitetyn teoksen orkesterina on TampereRaw -yhtyeestä koottu kvartetti.

“Kokoonpano on sama kuin Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartetossa. Kun lavalla on vain kaksi henkilöä, en halunnut paisutella orkesteriakaan. Lavalla on tavallaan Elisabetin salonkibändi,” kertoo säveltäjä Fagerudd, joka iloitsee tulevasta esityksestä.

”Oopperan säveltäminen on yksi hauskimmista asioista. Ooppera on kaikkiruokainen ja sietää kaikenlaisia ylilyöntejä. Siinä piilee myös tehtävän vaikeus: mitkä valinnat johtavat eheän näyttämöteoksen syntyyn? Oman oopperan esitys Loviisassa, kotikaupungissa, lienee varmasti kaikista hauskinta.”

Messiaenin kvartetto kuullaan myös festivaalilla TampereRaw’n esittämänä. Sunnuntai-iltapäivän konsertissa sen parina kuullaan toisen loviisalaissäveltäjän, Esko Grundströmin viime kesänä kantaesitetty Kriisin neljä moodia.

Sunnuntaina kuullaan myös suomalaista barokkiorkesteria. FiBO esittää Tomas Djupsjöbackan johdolla Sibeliuksen neliosaisen orkesterisarjan Lemminkäinen.

Kuva: Juuso Westerlund

FiBo:n konsertti on osa AUF-hanketta, jossa kolme orkesteria – Kamariorkesteri Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri FiBO – tuottavat konsertteja yhteistyössä kuntien kanssa. UMO vieraili Loviisassa 2019. Vuoden 2021 kuntakumppaneina ovat Askola, Sipoo, Porvoo, Mäntsälä, Loviisa ja Pukkila.

Festivaalin järjestämistä tukevat Fredrik Pacius minnesfond vid Svenska Litteratursällskapet, Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Svenska Kulturfonden, Loviisan kaupunki, Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen Rudolf och Emilie Gesellius fond ja Musiikin edistämissäätiö.

Taiteellinen johtaja Takolander kehottaa kaikkia esittävän taiteen ystäviä liittymään Loviisan Laulu ry:n jäseniksi: ”Näin voi osaltaan mahdollistaa kulttuuritapahtumien toteutumista ja halutessaan myös vaikuttaa niiden sisältöön!”