Sibeliusdagarna i Lovisa

JAN SÖDERBLOM, violin

Jan Söderblom föddes till en musikerfamilj i Helsingfors år 1970. Söderblom fick sina första violinlektioner som fyraåring och började konsertera redan under sina tidiga år av violinstudier.

Detta, kombinerat med framgångsrika turnéer som medlem av Nya Helsingforskvartetten och ett intresse för orkestermusicerande bäddade för en mångsidig karriär, präglad av mångsidighet och lusten att ständigt söka nya uttrycksmedel. Efter studierna på Sibelius-Akademins dirigentklass 1997-2001 började ett intensivt samarbete med finländska och utländska topporkestrar. Söderblom har dirigerat bl.a. Radions symfoniorkester, Helsingfors stadsorkester, Lahtis stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, kammarorkestern Avanti!, Scottish Chamber Orchestra, Orchestre de Chambre de Lausanne,  Nordwestdeutsche Philharmonie, Danmarks radios underhållningsorkester och Orchestre National Bordeaux Aquitaine.

Före sin dirigentkarriär uppträdde Söderblom som violinist i framför allt Nya Helsingforskvartetten (1982-2001) som efter sina tävlingsframgångar i Viitasaari, Concertino Praga och London Quartet Competition konserterade i bl.a. Wigmore Hall, Tonhalle i Zürich och Konzerthaus i Berlin. Som solist har Söderblom uppträtt med de flesta finländska orkestrarna och med bl.a. Sveriges radios symfoniorkester, Norges radios orkester och Japans filharmoniker och många andra.

Jan Söderblom har sedan 2014 verkat som första konsertmästare i Helsingfors stadsorkester. För närvarande är han konstnärlig ledare i Festivo, musikdagarna i Raumo och Grankulla Musikfest. På hösten 2019 valdes Jan Söderblom till konstnärlig ledare för festivalen Musik vid havet för en treårsperiod.