Sibeliusdagarna i Lovisa

JOHANNA RUSANEN-KARTANO, sopran

Den dramatiska sopranen Johanna Rusanen-Kartano utexaminerades som musikmagister från Sibelius-Akademin. Dessutom har hon kompletterat sina studier i Berlin och Wien.

Rusanen-Kartano vann Timo Mustakallio-sångtävlingen 1995 och Villmanstrands nationella sångtävling 1996. Hon mottog Martti Talvela-stipendiet 1997 och för 1998–2000 beviljades hon ett stipendium till Deutsche Oper Berlin. Rusanen-Kartano belönades med Karita Mattila-priset 2001.

Hon debuterade på Finlands nationalopera och på Savonlinna operafestival 1997. Hon har också sjungit på Deutsche Oper Berlin, i en produktion av Savonlinna operafestival på Bolsjojteatern i Moskva, på Teatro Regio i Turin, på Teatro Municipal de São Paulo och på Deutsche Oper am Rhein. Hennes viktigaste operaroller omfattar Puccinis Tosca och Turandot, Leonora i Verdis opera Ödets makt, Venus i Wagners opera Tannhäuser, Ortrud i Wagners opera Lohengrin och Isolde i Wagners opera Tristan och Isolde.

Rusanen-Kartano har konserterat utöver de inhemska musikfestivalerna bland annat på Grant Park Music-festivalen i Chicago, på Beethoven-festivalen och Krzysztof Penderecki-festivalen i Warszawa och på BBC Proms-festivalen i London.

Hennes operaroller 2017–2018 omfattade bland annat rollen som Louche i Müller-Berghaus opera Die Kalewainen in Pochjola som hade världspremiär på Logomo i Åbo, roller som Ida Lankinen och Kitty Linder i Kantelinens opera Mannerheim på Ilmajoen musiikkijuhlat, rollen som mor i Sallinens opera Kullervo på Savonlinna operafestival och den kvinnliga huvudrollen Sopran i Iiro Rantalas opera Sanatorio Express.

Rusanen-Kartano belönades 2017 med en Grammy för inspelningen Penderecki conducts Penderecki som producerades av skivbolaget Warner Classics.

Rusanen-Kartano är också känd för att hon inte skyr att kombinera olika musikarter. Hon har uppträtt flera gånger bland annat med finländska jazzmusiker såsom Iiro Rantala och Lenni-Kalle Taipale. Hon turnerade tillsammans med den legendariske Kari Tapio i början av 2000-talet. Hon har också sjungit med banden Leningrad Cowboys och Waltari. Senast uppträdde hon med Tony Kakko från bandet Sonata Arctica i spektaklet Sonata Sinfonica i Uleåborgs ishall i september 2018.