Sibeliusdagarna i Lovisa

LOJO STADSORKESTER

Stadsorkestern i Lojo bildades 1964. I den enda yrkesorkestern i Västra Nyland arbetar 12 fast anställda musiker som bildar orkesterns stomme. Stomorkestern kompletteras till en kammar- eller symfoniorkester genom att anställa freelancemusiker. Alla freelancemusiker som spelar i Lojo stadsorkester är yrkesmusiker som aktivt spelar i flera olika orkestrar.

Hösten 2020 inleder Jukka Untamala sitt arbete som orkesterns konstnärliga ledare. Tero Latvala är orkesterns konsertmästare. Orkesterns hemmascen är Laurentiussalen i Lojo. Som en aktiv regional aktör besöker orkestern regelbundet bl.a. Sibeliusdagarna i Lovisa, festivalen Sibbo Toner samt festivalen Lux Musicae i Sjundeå och LEAD!-stiftelsens sommarfestival i Fiskars. Orkestern har uppträtt med bl.a. José Carreras, Plácido Domingo, Rolando Villazon, Andrea Bocelli och Il Divo-tenorerna. Orkestern samarbetar med kommuner, församlingar, föreningar och olika kulturaktörer. Den mångsidiga repertoaren innehåller utöver det klassiska grundprogrammet även bl.a. populär-, film och barnmusik. Lojo stadsorkester är även känd som en orkester som de finländska toppkörerna ofta anlitar. Servicehem och daghem är viktiga och betydelsefulla konsertplatser för musikerna i orkestern.

JUKKA UNTAMALA
Kapellmästare

Jukka Untamala (f. 1981) som är en av de intressantaste mångkamparna inom musiklivet är känd som kapellmästare, kammarmusiker, violinist, samt en innovativ planerare av konsertserier och festivaler. Han är bland annat en av ursprungsmedlemmarna i kvartetten Kamus och tillsammans med kvartettens medlemmar den konstnärliga ledaren för Vår Festival.

Hösten 2020 inleder Jukka sitt arbete som den nya konstnärliga ledaren för Lojo stadsorkester. Som kapellmästare dirigerade han 2016 sin uppskattade debutkonsert med Joensuu stadsorkester. Därefter har hans karriär som kapellmästare framskridit snabbt och han har blivit inbjuden till att utöver Joensuu stadsorkester leda till exempel Åbo Filharmoniska Orkester, Jyväskylä Sinfonia och Vasa stadsorkester. Untamala har även varit solist och orkesterledare för bl.a. Villmanstrands stadsorkester, Lojo stadsorkester och Jakobstads Sinfonietta. Han har även varit konsertmästare och stämledare i flera av Finlands topporkestrar.

Untamala är känd som en aktiv kammarmusiker och medlem i kvartetten Kamus. Untamala har gästat nästan alla de största festivalerna i Finland och uppträder regelbundet runtom i Europa. Med kvartetten har han vunnit priser i flera tävlingar, bl.a. i Kuhmo internationella kammarmusiktävlingar samt fått erkännanden som EMMA-priset för årets bästa skiva 2017 och YLE:s pris för årets skiva 2016. Sina omfattande studier har han genomgått som violinist vid Sibelius-Akademin, kammarmusiker vid Europeiska Kammarmusikakademin, samt som kapellmästare under ledning av Jorma Panula vid Panula-Akademin.