Sibeliusdagarna i Lovisa

MARIANNA SHIRINYAN, piano

Den armenskfödda Marianna Shirinyan är en av de mest kreativa och mest eftertraktade pianisterna i Europa idag. Hennes livliga och virtuosa musikaliska kunnande gör henne efterfrågad både som solist och som kammarmusiker. Hon är en återkommande gäst på ett flertal internationella musikfestivaler, bland dem Schleswig-Holstein Music Festival, Bodensee Festival, festivalen Schwetzinger Festspiele, MDR Summer Music Festival och festivalen Festspillene i Bergen.

Samtidigt har hon vunnit rykte om att vara en av denna generations ledande pianister genom solouppträdanden med bland annat orkestrar som Bajerska radiosymfoniorkestern, Danmarks nationalsymfoniorkester, de filharmoniska orkestrarna i Oslo, Helsingfors och Köpenhamn, Münchens symfoniorkester, BBC:s symfoniorkester, Kammerakademie Potsdam, Göteborgs symfoniorkester och filharmoniska orkestern i Nice.

Shirinyan är professor i piano vid Norges musikhögskola i Oslo, Steinway-musiker och konstnärlig ledare för Oremandsgaard Chamber Music Festival i Danmark. Sedan sommaren 2020 är hon också den andra konstnärliga ledaren för Valdres Sommersymfoni i Norge.

Shirinyan har en lysande diskografi. Alla hennes CD-skivor har mottagits entusiastiskt av både internationella kritiker och lyssnare. Hennes senaste skiva, Fantasy for Piano and Orchestra by Louis Glass, som hon har spelat in tillsammans med filharmoniska orkestern Rheinische Philharmonie Koblenz under ledning av maestro Daniel Raiskin, tilldelades Danmarks radios P2-pris 2018.