Sibeliusdagarna i Lovisa

PÄIVI SEVEREIDE, harpa

Päivi Severeide är stämledare för harpa i Åbo filharmoniska orkester. Hon har även varit stämledare för harpa i kammarorkestern Avanti! sedan 2011. Severeide utexaminerades som musikmagister från Sibelius-Akademin 2008 där hon studerade harpa huvudsakligen under Reija Bister samt i slutskedet av studierna även under Arielle Valibouse. Hon har även studerat vid musikhögskolan i Freiburg på Sarah O’Briens harpklass. Hon gav sin debutkonsert i Helsingfors 2009 efter att ha fått fulla poäng i sin diplomexamen.

 Severeide spelade som ung solist med Radions symfoniorkester 2005. Därefter har hon framträtt i solistiska uppdrag och som kammarmusiker på flera festivaler och i konsertserier med såväl mer traditionell harprepertoar som samtida musik, senast som solist i Mellersta Österbottens kammarorkester där hon spelade musik av Debussy och Brian Ferneyhough. Innan hon tillträdde tjänsten i Åbo arbetade Severeide som orkestermusiker förutom i finländska orkestrar även i Sverige och Norge samt länge som vikarierande soloharpist i Finlands Nationaloperas orkester. Under de senaste åren har Severeide uppträtt som kammarmusiker och solist bland annat på musikfestspelen i Nådendal, Hauho och på Kimitoön, på Crusellveckan i Nystad, på Avantis Sommarmusik och på musikfestivalen KuruFest.

Vid sidan av sin konstnärliga verksamhet är Päivi Severeide ansvarig lärare i harpa vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. Hon är konstnärlig ledare för Nordic Harp Festival, vilken ordnas för första gången 13.–16.2.2020 i Musikhuset i Helsingfors.