Sibeliusdagarna i Lovisa

Aktuellt

Sibeliusdagarna i Lovisa ordnas 3.-5.9.

Sibeliusdagarna i september blir en tredagarsfestival, 3 – 5 september. Evenemanget bjuder på musik i världsklass, alldeles i hemknutarna -bland annat Markus Fagerudds kammaropera Silvia ja Minä.

Silvia (Riikka Hakola) och Elisabet (Johanna Rusanen-Kartano). På Sibeliusdagarna i Lovisa sjungs rollen av Elisabet av Kirsi Tiihonen, som den ursprungligen är skriven för.
Foto: Maarit Kytöharju

Restriktionerna som styrs av pandemin påverkar genomgripande de praktiska arrangemangen. Ännu vet ingen hur stor publik som tillåts på konserterna.

− Linjedragningen är att det blir festival, så länge artisterna tryggt kan vara på scenen. Ifall publik inte tillåts i konsertsalarna sänds konserterna över nätet, säger festivalens konstnärliga ledare Tomas Takolander, verksamhetsledare för Lovisa sång r.f.

Artistgardet består av bland andra sopranerna Kirsi Tiihonen och Kirsi Hakola, TampereRaw Messiaen -kvartetten, GLINT Ensemble, munspelskvartetten Sväng samt Finländska barockorkestern FiBO.

En mångsidig, fin uppsättning nytt och gammalt utlovas. Utöver musik av Sibelius bjuder festivalen på lördagen på kammaroperan Silvia ja Minä, komponerad av Lovisabon Markus Fagerudd. Verket uruppfördes på Tammerfors Biennal 2018. Orkester är en kvartett, skapad ur ensemblen TampereRaw.

− Instrumentationen är samma som i Olivier Messiaens Kvartett för tidens ände. Med endast två personer på scen så ville jag inte vräka på med orkestern heller, säger Fagerudd. På sätt och vis blir det ett Elisabetanskt salongsband.

Fagerudd gläder sig redan i förväg åt att hans opera uppförs just i Lovisa:

− Att komponera opera hör till det allra roligaste som finns. Operan är allätare, tål vilka överdrifter som helst. Där ligger också svårigheten: hur välja, att slutresultatet blir ett koherent scenkonstverk? Men att få sin opera uppförd på Sibeliusdagarna i Lovisa, hemstaden, ja det är väl ändå det allra roligaste som kan hända en, säger Fagerudd.

Messiaens kvartett spelas också på festivalen, framförd av TampereRaw. Som par till kvartetten framförs på söndagseftermiddagen ett verk av en annan Lovisakompositör, Esko Grundström. Det blir verket Kriisin neljä moodia som uruppfördes i fjol.

På söndagen uppträder också Finländska barockorkestern. FiBO framför Sibelius fyrdelade orkestersvit Lemminkäinen under ledning av Tomas Djupsjöbacka.

FiBO:s konsert ingår i AUF-projektet, där tre orkestrar producerar konserter i samarbete med kommuner. Orkestrarna är Kammarorkestern Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra och Finländska barockorkestern FiBO. Kommunkumpaner 2021 är Lovisa, Askola, Borgå, Mäntsälä, Pukkila och Sibbo.

Festivalen stöds av Fredrik Pacius minnesfond vid Svenska Litteratursällskapet, Suomen Kulttuurirahastos Nyländska fond, Svenska kulturfonden, Lovisa stad, Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen Rudolf och Emilie Gesellius fond och Musiikin edistämissäätiö.

Festivalens konstnärliga ledare Tomas Takolander uppmanar alla vänner av levande konst att bli medlemmar i Lovisa sång.

−På det sättet kan var och en bidra till att kulturevenemang ordnas. Och när någon så önskar, påverka innehållet.